Peuter make-up

AMSTERDAM -  Hoe oud moet je zijn voor make-up? Een exact antwoord op deze vraag is natuurlijk niet te geven, maar ik weet in ieder geval zeker dat de leeftijdsgrens ver boven de 3 ligt. Waarom vraag ik dit? Mijn dochtertje van 3 jaar wil make-up. Het liefst gaat ze als een complete kerstboom de straat op.
 
Het begon heel onschuldig met "Mama, wat is dat?” en "Mag ik dat ook?”, maar inmiddels staat ze te stampvoeten als ze, zoals heel vaak het geval is, nee te horen krijgt.
 
Voor haar derde verjaardag in juni heeft ze van oma een opmaakpop gekregen. Een hartstikke leuk cadeau, maar Fien smeert de make-up van de pop het liefste op haar eigen gezichtje. Iets wat we keer op keer moeten verbieden, vooral ook omdat ze er uitslag van krijgt. Dus blijft het tot nu toe bij de Hello Kitty nagellak -en lipgloss. Slechts bij uitzondering wil mama haar voor een feestje wat oogschaduw opdoen.
 
Wil je er dan toch als een echte dame uitzien, dan moet je dus naar andere zaken grijpen. En dat doet onze Fien dus ook, die volop hulp krijgt van onze Surinaamse oppasdames. Die vinden het prachtig om van onze dochter een echte prinses te maken. Iedere keer weer hebben ze wat nieuws voor haar meegenomen: armbanden, diademen en zelfs oorbellen.
 
En dat laatste leverde weer eens grote problemen op. Want Fien heeft geen gaatjes in haar oren. Dit tot grote verbazing van onze hulp, die met de oorbelletjes aankwam. Zo heeft iedere meisjesbaby in Suriname al oorbellen in.
 
Fien wil nu dus ook gaatjes. Maar nee, daar willen papa en mama niets van weten. Misschien over vijf jaar, maar nu zeker nog niet.
 
Al met al is het tegenwoordig dagelijks een behoorlijke strijd met onze kleine "Madonna”, die met rijen armbanden om naar school wil gaan. Toen ik haar deze week kwam ophalen, waren zelfs haar eigen Sneeuwwitje-slippertjes, die altijd buiten het klaslokaal moeten staan, te min geworden. Nee, een ander meisje had mooie zilverkleurige slippertjes met een klein hakje eronder. Die wilde mevrouw ook.
 
Dat kan nog wat gaan worden als ze straks twaalf is.
 
De Telegraaf, Vrouw blog 21 oktober 2010