Met drie jaar naar school

AMSTERDAM - Fien is naar school geweest. Op proef, dat nog wel. Maar na de paasvakantie is ze vijf dagen per week welkom. Het bijzondere aan dit verhaal: mijn dochtertje is pas 2 jaar oud.
 
In juni wordt ze 3. Dat is hier in Suriname een normale leeftijd om naar de kleuterschool te gaan. Maar de juffrouw vond het onzin om haar nog voor die korte tijd in een peutergroepje te plaatsen. Voor ons betekent dit dat Fien nu nog eerder naar school gaat, dan haar neefje, die eind mei 4 jaar wordt en dan gewoon in Nederland naar de kleuterschool gaat.
 
Zelf heeft Fien er erg veel zin in. De dag op proef was hartstikke geslaagd. Ondanks alle onbekende gezichtjes en een heel nieuwe juf, liet ze geen traan. Integendeel! Ze zat binnen de kortste keren de oerhollandse liedjes mee te zingen, die ze hier ook allemaal leren.
 
En eerlijk gezegd vindt niet alleen Fien het leuk, maar ikzelf ook. Ik vreesde dat ze hier misschien een achterstand zou gaan krijgen, als ze teveel alleen bij mij of onze oppas zou zijn. Maar nu gaat ze juist erg vroeg alvast dingetjes leren.
 
Het enige wat ik me nu afvraag is waarom kinderen in Nederland eigenlijk pas met 4 jaar naar school gaan. Liggen hier onderzoeken aan ten grondslag die aantonen dat een kind niet eerder rijp is om naar school te gaan? Of is het nu eenmaal zo dat onze vaders en moeders en opa's en oma's ook pas op hun vierde naar school gingen en er nooit aan is gedacht dit te veranderen?
 
Ik weet het niet en vraag me bovendien af hoe groot het verschil voor een kind is tussen een kinderdagverblijf en een kleuterschool. Want ook bij de kinderopvang in Nederland leerde Fien toch iedere keer weer wat nieuws.
 
Misschien gaan er nu mensen zeggen: een kind moet toch vooral kind kunnen zijn, veel kunnen spelen en niet te jong in de schoolbanken hoeven te zitten. Maar de school is hier slechts van 8 tot 12 uur, daarna is er dus nog voldoende tijd om te spelen.
 
En ach, waarschijnlijk moeten we het gewoon gaan ondervinden. Zolang ze zelf enthousiast is, denk ik dat het alleen maar goed voor haar is. En ik ga er echt niet vanuit dat ze meteen de tafels uit haar hoofd zal hoeven te leren.

De Telegraaf, Vrouw blog 1 april 2010