Muskieten

Hoe irritant vond ik het al niet in Nederland. Lag je zomers lekker in je bedje, zoemde er een mug rond je oren. Slapen zat er niet in voordat de mug naar de andere wereld was geholpen.
 
En dan kom je in Suriname, waar zeker 1000 keer zoveel muskieten zijn als in Nederland. Het zal op den duur wel gaan wennen, maar daar gaat dan eerst een flinke muggenfobie aan vooraf. Want tjonge jonge, nadat ik hier een week was, had ik welgeteld alleen al op mijn benen over de 100 (ja het is echt geen grapje) muggenbulten. Ook Fien was door de muskieten flink toegetakeld en begon echt panisch te reageren. Zelfs kleine moedervlekjes op haar benen begon ze aan te zien voor muggen, waarna keer op keer een hysterisch gegil volgde.
 
Zo erg als het de eerste twee weken was (toen was hier ook voor Surinaamse begrippen echt een muskietenplaag), is het nu niet meer. Maar nog altijd loop ik standaard rond met minstens 20 muggenbulten. Dan zou je zeggen: trek een lange broek aan als het muggentijd is. Dat is ´s morgens vroeg en ´s avonds en als het net geregend heeft. Maar ook bedekte kleding helpt niet. Die kleine ettertjes steken echt overal dwars doorheen. Zit je met je rug tegen een stoelleuning, dan staat die leuning daarna doodleuk in je rug! Het is dus smeren en sprayen geblazen met allerlei citronellazooi en deet (maar dat zo min mogelijk, want het ruikt en ademt toch wel erg giftig), want voorkomen is beter dan genezen. Zeker omdat Dengue hier regelmatig voorkomt, maar ook omdat de beten ongelooflijk jeuken. Ik heb pas overigens nog een redelijke tip gekregen: tijgerbalsum op de bultjes smeren. Het helpt redelijk, maar ziet er qua kleur een beetje viezig uit.
 
Ook zijn onze muren en plafonds enigszins aangetast door de vele muggenjachten. Maar inmiddels hebben we zo´n handig racket op de kop getikt en wordt iedere muskiet die maar in de buurt durft te komen, mooi geroosterd. Wat een heerlijk voldaan gevoel geeft dat.
 
Maar al met al. Die muggen in Nederland, die waren zo gek nog niet. En ook dat gezoem was eigenlijk wel zo handig. Dan wist je tenminste dat ze eraan kwamen. Want die Surinaamse muggen zijn een stel sluipmoordenaars. Die zoemen niet, maar prikken gewoon. Hopelijk komt er een moment dat we daar immuun voor worden.
 
De Telegraaf, Vrouw blog 18 maart 2010