Palm Village toonbeeld luxe en rust

Angst voor bejaardendorp blijkt ongegrond
 
Palm Village. Het prestigieuze project tussen Meerzorg en Nieuw-Amsterdam begint langzaam een echt dorpje te worden. Stond er een paar jaar geleden nog slechts een enkel huis, inmiddels zijn er zo´n zeventig luxe woningen op de voormalige plantage Belwaarde verrezen. En de angst voor een slaapdorp vol bejaarden, die bij nogal wat potentiële kopers leefde, blijkt tot nu toe volledig onterecht. Een impressie.
 
door Marjolein van der Gaag
 
PALM VILLAGE – De stevige portier bij de ingang neemt de inzittenden van de witte personenauto grondig op en vraagt waar ze naartoe gaan. Het antwoord bevalt hem kennelijk want hij doet de slagboom open en de auto rijdt Palm Village binnen. De droom van heel wat Surinamers. Een omgeving van luxe en rust.

Op verschillende plaatsen zijn bouwvakkers in de weer. Maandelijks komen er riante huizen bij op de grote kavels en zodoende verschijnen er ook steeds weer nieuwe bewoners. Dat zijn gepensioneerden, maar ook gewoon dertigers en veertigers met kinderen. Zij zijn vaak het drukke leven van de stad ontvlucht. Althans voor de weekenden en avonden. Want velen stappen iedere ochtend vroeg weer in hun grote terreinwagens naar de stad. Hun woningen en kinderen veelal toevertrouwend aan de Javaanse hulp in huis.
 
"Ja, ik sta iedere dag weer in de file voor de brug. Maar het is hier zo heerlijk rustig thuiskomen, dat ik dat er graag voor over heb. Na mijn hele leven in de stad te hebben gewoond, voel ik hier echt vrij. Dat voelt ontzettend fijn”, vertelt een jongedame die onlangs op Palm Village is komen wonen.
In eerste instantie twijfelde ze of zij samen met haar man wel een kavel wilde kopen. "We waren echt bang dat hier alleen maar oude mensen op af zouden komen. Maar dat bleek gelukkig niet het geval. Toen hebben we de knoop doorgehakt.”
 
Net als op de welgesteldere Surinamers blijkt het palmbomendorpje als een magneet te werken op Nederlanders en Nederlanders van Surinaamse afkomst. Een Nederlandse bewoonster, bij wie in haar aan Palm Lake gelegen tuin een kaaiman ligt te zonnen, zegt vol stelligheid: "Het is hier geweldig. Het park is mooi aangelegd, rustig en ook heel belangrijk: schoon. We genieten volop.”
 
De vrouw trok in 2005 samen met haar man, die wel van Surinaamse afkomst is, in haar luxe bungalow. "Wij zijn daarna zelfs nooit meer naar Nederland geweest. Dat zegt toch wel genoeg. Kijk, veel Nederlanders die niet meer hoeven te werken, kiezen voor een huis in Spanje. In een plaats als Benidorm. Maar dat zagen wij echt niet zitten. Dan kom je voor ons gevoel tussen de bejaarden terecht. Hier wonen mensen van alle leeftijden. En bovendien is het handige van Suriname dat we de taal gewoon al spreken.”
Volgens ing. Sanjay Raghoebarsingh, de grote man achter Palm Village, is dat laatste een van de redenen dat nogal wat Nederlanders interesse hebben in een woning in Suriname. "Daarbij komt natuurlijk dat de landen een band met elkaar hebben, het feit dat het hier mooi weer is en dat Suriname voor de Nederlanders in verhouding natuurlijk goedkoop is.”
 
Een behoorlijk aantal percelen is dan ook verkocht aan Nederlanders. Ook aannemer MNO Vervat, die in Suriname aan meerdere projecten werkt, heeft voor haar medewerkers zes woningen op Palm Village aangeschaft. "Vooral voor de kinderen is het hier erg fijn. Zij kunnen hier gewoon rondrennen zonder dat ik me zorgen hoef te maken dat ze onder een auto lopen”, vertelt Gerdien, die sinds twee maanden met haar gezin op Palm Village woont. Haar man Arend werkt aan de oost-west-verbinding.
Wel vindt Gerdien het project nog wat kaal. "Ik had het groener verwacht en ook als je naar de brochures kijkt, lijkt het alsof er van alles te doen is. Maar dat valt dan een beetje tegen.”

Raghoebarsingh benadrukt echter dat Palm Village er uiteindelijk uit zal zien als in de folders. "Koningspalmen groeien de eerste jaren helaas niet zo snel. Dus dat is even wachten. Maar we zijn mede om die reden van plan ook andere bomen te gaan planten, die sneller omhoog schieten.”

En wat de voorgespiegelde voorzieningen betreft, zegt de zakenman: "Die worden als laatste gerealiseerd. Eerst richten we ons volledig op de bouw van de woningen. Een supermarkt, bank of fitnessruimte is niet rendabel als er te weinig mensen zijn die er gebruik van maken.”

Wel hoopt Raghoebarsingh op korte termijn een politiepost bij de ingang van Palm Village te krijgen. "De post op Nieuw-Amsterdam zal gaan verdwijnen. Het zou mooi zijn als het nieuwe bureau hier zou komen te staan. De locatie lijkt me zeer geschikt en voor de bewoners geeft dat nog een beetje extra gevoel van veiligheid. Er is al een delegatie van de politie komen kijken en ze waren zeker niet negatief”, aldus Raghoebarsingh.

Vooralsnog doet Palm Village het echter met de bewaking bij de slagboom, die 24 uur per dag aanwezig is. En voor wie geen legitieme verklaring kan geven waarom hij het park op wil, blijft de poort gesloten.

De Ware Tijd, 30 maart 2010