Vriendjes

"Het maakt hier niet uit wat je kunt, maar wie je kent.”
De Surinaamse buschauffeur met wie ik in gesprek ben over de politiek haalt zijn schouders op. "Zo gaat het al jaren.”

We hebben het over de top van energiemaatschappij EBS die onlangs door de regering Bouterse is vervangen. De directie zou niet functioneren, dus waren nieuwe mensen vereist.
Datzelfde was enkele weken geleden onder andere ook al het geval bij vliegmaatschappij SLM en bij de staatstelevisie STVS. En ook op tal van ministeries moeten hoge topambtenaren het veld ruimen.
Volgens de regering doen al deze mensen hun werk niet naar behoren of passen ze niet binnen het nieuw te voeren beleid.

Wie weet is dat ook het geval en beoordeelt de regering deze vallende topfunctionarissen daadwerkelijk op hun prestaties. Maar het is hoe dan ook opvallend dat het met name de tegenstanders van het huidige kabinet zijn, die hun posities kwijtraken. Zij zijn veelal aangesteld door de vorige regering en hun plaatsen worden nu ingenomen door mensen die het huidige staatshoofd gunstig gezind zijn. En zo wordt er een heel vriendennetwerk gecreëerd.

De oppositie in het parlement is door president Bouterse zelfs inmiddels officieel verklaard tot vijand. Zo zei het staatshoofd niet zo lang geleden op een toespraak dat er in een normaal democratisch bestel sprake is van coalitie en oppositie, maar dat in er Suriname alleen sprake is van coalitie en vijanden.
En dat, terwijl de huidige president voor de verkiezingen en ook nog vlak erna, liet weten dat er vooral moest worden samengewerkt om Suriname vooruit te helpen.

Mijn buschauffeur snuift slechts. Hij kijkt nergens meer van op. "Dit is Suriname. Aan de vorige regering hadden we sowieso niets. Dus we zien wel. Ik hoop alleen dat er nu ook mensen inzitten die niet alleen maar aan zichzelf, maar ook aan ons denken.”

De Telegraaf, pagina Buitenland 4 januari 2011